Türkiye’nin yaz turizmindeki en önemli yerlerinden biri olan Çeşme, doğal güzellikleri, tarihi yerleri, aktiviteleri, birbirinden güzel plajlara, uzun kumsallara ve yemyeşil bir doğaya sahip olması, İzmir'in en çok tercih edilen tatil bölgelerinden biri haline gelmesinin en önemli sebeplerindendir. İzmir'in batısında yer alan ilçenin en popüler tatil noktalarının başında Alaçatı ve Ilıca gelir. Üstelik Yunanistan sınırları içinde olan Sakız Adası, Çeşme'ye yaklaşık 8 mil uzaklıkta yer alıyor. Çeşme merkezden kalkan tekne turlarına katılabilir, akşam saatlerinde Çeşme Marina’yı baştanbaşa dolaşabilir, Çeşme merkezine gidip İmren’in meşhur sakızlı dondurmasından deneyebilir, Alaçatı’nın lezzet dolu mezelerinden tadabilir, hediyelik eşyalardan alışveriş yapabilir ve Ilıca’nın harika plajını ziyaret edebilirsiniz
Çeşme Gezilecek ve Görülecek Yerler
Erythrai Antik Kenti: Çeşme gezilecek yerler ve tarihi mekanlar listenizin ilk sırasına Erythrai Antik Kenti'ni alabilirsiniz. Üzerinde birçok arkeolojik kazı çalışmaları yapılan antik kent, Ildırı beldesinde yer alıyor. Kent, zengin tarihiyle Çeşme'ye gelen tatilciler tarafından yoğun ilgi görüyor. Antik tiyatrodan tapınağa, mozaiklerden şehir surlarına kadar birçok kalıntıya tanık olabilirsiniz Erythrai Antik Kenti'nde.Tunç devriyle tarihlendirilen antik kenti Çeşme gezilecek ve görülecek yerler listenize eklemeyi sakın ihmal etmeyin.
Çeşme Kalesi: Çeşme Kalesi, ilçenin en çok ziyaret gören bir başka noktasıdır. Osmanlı döneminin izlerini taşıyan kale, 1508 yılıyla tarihlendirilmekte olup, II. Bayezid tarafından yaptırıldığı bilinmektedir. Kale, konumu itibariyle de önemli bir stratejik konumda yer alır. II. Bayezid'in kaleyi inşa ettirmesinin en önemli sebebi, limanda demirlenmiş olan savaş gemilerine karşı bölgeyi korumak istemesidir. Çeşme Merkez'in sahil kıyısı boyunca yürürken kalenin tüm ihtişamını görebilirsiniz. Kalenin içerisindeki Çeşme Müzesi'ni de gezmenizi tavsiye ederiz. Çeşme otellerini incelerken Merkez ilçedeki tesislerin birinde rezervasyon yaptırırsanız kaleye kolayca ulaşabilirsiniz.
Çeşme Kaplıcaları: Sadece tarihi değerleriyle ve plajlarıyla değil, aynı zamanda kaplıcalarıyla da oldukça ünlüdür Çeşme. Dünyanın en ilginç ılıcalarından birine sahip. Çeşme ılıcalarında plaj ve ılıca aynı noktada bulunuyor. Böylelikle hem plajda yüzebilir hem de ılıcanın keyfini çıkarabilirsiniz. Çeşme kaplıcalarının özellikle romatizmal rahatsızlıklar başta olmak üzere; karaciğer, gut, kadın hastalıkları ve deri rahatsızlıklarına iyi geldiği biliniyor.Çeşme gezilecek yerler listenizi hazırlarken ılıcaları da dahil edebilirsiniz.
Alaçatı: Ege’nin en gözde tatil destinasyonu Alaçatı’da Çeşme’nin muazzam doğasında bulunuyor. Çeşme tatilinizin bir gününü buraya ayırın ve Alaçatı’yı dolu dolu gezin. Alaçatı Yel Değirmenleri, Alaçatı Taş Evleri, Alaçatı Dutlu Kahveyi ve Alaçatı Meydanı’nı Alaçatı’nın gezilecek ve görülecek yereri listesine dahil edebilirsiniz.
Koylar ve Plajlar: Yerli ve yabancı turistlerin yaz sezonunda sıklıkla tercih ettiği Çeşme, birbirinden güzel koylara sahip. Her koyu ayrı bir güzellikte olup, aynı coğrafyanın yapboz parçaları gibi... Çeşme Merkez'e 9 kilometrelik bir uzaklıkta yer alan Boyalık Koyu ilk durağınız olabilir. Çeşme'ye en yakın koylardan biri olması sebebiyle ziyaretçi potansiyeli oldukça yüksek. Çeşme koylarını tek tek gezip görmek isterseniz Boyalık Koyu'ndan sonra Dalyanköy'deki Sakızlı Koy'a, Çiftlikköy'deki Pırlanta Plajı'na Ilıca plajlarına ve Paşalimanı Plajı'na rotanızı çevirebilirsiniz. Ayrıca Çeşme’nin en güzel plajlarından olan Altınkum’a gidip tüm gün boyunca güneşlenmenin ve denize girmenin tadına varın.
Dalyanköy: Özellikle balık severlerin sıkça ziyaret ettiği Dalyanköy, harika lezzetleri ile vazgeçilmezler arasında. Diğer adıyla Eski Camii olarak da adlandırılan bu rota, 11. yüzyıl Türk yerleşmelerine ait örnekleri içinde barındırıyor.
Germiyan Köyü: Beldenin en eski yerleşim yeri olan Germiyan Köyü, tipik bir Ege köyüdür. Buraya gittiğinizde yöresel halkıyla sohbet etmeden, doğal ürünlerinden tatmadan geri dönmeyin.
Eşek Adası: Çeşme’den kalkan yatları kullanarak bir saatlik deniz yolculuğuyla Eşek Adası’na ulaşabilirsiniz. Böylece bir gün boyunca tertemiz koylarda yüzüp, adanın sevimli eşekleriyle tanışabilirsiniz. Zengin sualtı faunasına sahip bu bölge su üstü sporlarına çok elverişlidir. Şayet yaz sezonunda değil de bahar aylarında buraya giderseniz yaban nergislerinden, katır tırnaklarına ve hatta kekiklerin mis gibi kokuları arasında doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz.
Çeşme Arkeoloji Müzesi: Çeşme’nin tarihi güzelliklerini sunan Çeşme Arkeoloji Müzesi’nde, Alaçatı ve Kalemburnu’ndan çıkarılan buluntular sergileniyor. Çeşme Kalesi’nde konumlu müzede, toplam 477 eser bulunuyor.
Çeşme’de Yapmadan Dönülmemesi Gerekenler
Çeşme Otellerinde konaklayarak;
- Damla sakızlı dondurma, sakızlı kurabiye, boyoz ve kumru yemeden,
- Alaçatı meydanındaki uzun tezgahlarda alışveriş yapmadan,
- Çeşme plajlarındaki beach partilerine katılmadan,
- Çeşitli su sporlarını, özellikle sörf yapmayı denemeden,
- Dalış turlarıyla Çeşme’nin su altı zenginliğini görmeden,
- Çeşme tekne turlarına katılmadan,
- Ege yemeklerini ve özellikle mezelerini damağınızla buluşturmadan,
- Birbirinden hareketli Çeşme gece kulüplerinde eğlenmeden Çeşme’den ayrılmayın.