Yıllarca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış Marmaris, bugün mavi bayraklı plajları ve harika koyları sayesinde günümüzün en çok tercih edilen turizm bölgelerinden biri haline geldi. Bu güzellikler içinde yerli-yabancı turistlerin ilgi odağı olmuş Marmaris Otelleri her bütçeye uygun konaklama imkanları sunuyor. Marmaris, Muğla il merkezine yaklaşık 63 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Batısında Reşadiye Yarımadası ve Kerme Körfezi ile, kuzeyinde ise Ula ile çevrilidir.Ege bölgesinin incisi, Muğla'nın bir ilçesi olmakla beraber aynı zamanda en güzel tatil bölgesi olan Marmaris. Yeşil doğası, limanı ve koylarıyla gelenlerin sadece tatil değil temelli yerleşim fikrine de hemen kapıldığı muhteşem bir yer. Antik kentleri ve yatçılığa elverişli yapısıyla Marmaris gelen herkesi kendine hayran bırakıyor. Plajları, yeşil durakları, restoran ve kafeleri, manzaralık noktaları, berrak denizi, renkli dükkanları ve doğa sporlarıyla Marmaris'in görülecekler ve yapılacaklar listesi epey bir geniş
Marmaris Gezilecek ve Görülecek Yerler
Marmaris Kalesi: Evliya Çelebi’nin Seyahatname adlı gezi kitabında bahsettiği Marmaris Kalesi, bölgenin en önemli tarihi kalıntısıdır. Kale, Kemeraltı Mahallesi’nde olduğu için kolay bir ulaşım yoluna sahip. Kalenin içerisinde Marmaris Müzesi yer alıyor. Geziniz sırasında müzeyi de ziyaret edebilirsiniz.
Marmaris Müzesi: Marmaris Kalesi 1991 yılından beri Marmaris Müzesi olarak hizmete açıktır. İçindeki yedi kapalı alandan ikisi Arkeoloji Salonu, bir diğeri Etnografya Salonu, kalan diğer alanlar ise Sanat Galesi olarak kullanılmakta. Pazartesi günleri dışında haftanın diğer günlerinde açık olan Marmaris Müzesi’nde birçok uygarlık döneminden çıkarılan buluntular yer alıyor.
Kızkumu: Marmaris’in en ünlü noktaları arasında yer alıyor Kızkumu. Orhaniye beldesine bağlı olan Kızkumu, Marmaris merkezine yaklaşık 30 kilometrelik bir uzaklıkta bulunuyor. Kızkumu’nun en önemli özelliği denizin üzerinde yürünüyor olunması… Bu özelliğiyle dünyada eşi benzeri bulunmuyor. Kızkumu-Marmaris, görülmesi gereken yerlerin ilk sıralarında.
Kleopatra Adası: Marmaris merkezinden 16 km’lik mesafededir Kleopatra Adası ve asıl adıyla Sedir Adası olarak bilinir. İçinde kocaman bir tarih yatan bu adada görmeniz gereken bir de antik kent bulunuyor. Altın sarısı renginde kumu ile büyüleyen Kleopatra Plajı’nı Marmaris tatilinize mutlaka dahil etmelisiniz. Adaya gitmek için Marmaris’ten günübirlik düzenlenen tekne turlarına katılabilirsiniz.
Dalyan: Doğaseverlerin vazgeçilmezi olan Dalyan, Marmaris gezi listesine mutlaka eklenmeli. Şehir merkezinden 86 km mesafede olan bu rota, caretta caretta deniz kaplumbağalarının üreme yeri İztuzu Plajı’nı da kapsayan kaya mezarlıkları ve sazlık nehirleri ile büyüleyici bir atmosfere sahip. Günübirlik tekne turlarına katılarak görebileceğiniz Dalyan’ın çamur banyosu ve termal kaynakları yıllar boyunca ziyaretçilerin uğrak noktaları arasında.
Turgut Şelalesi: Turgut Köyü sınırları içerisinde yer alan ve aynı ismi taşıyan Turgut Şelalesi, Marmaris’te doğa gezisi yapmak isteyenler için ideal bir nokta. Şelalenin çevresinde trekking ve jeep safari yapmak mümkün. Aynı zamanda şelalenin çevresinde alabalık lokantaları bulunuyor.
Fosforlu Mağara: Marmaris’in en uğrak noktalarından olan Fosforlu Mağarası’na Turunç ve Kumlubük’ten kalkan teknelerle ulaşabilirsiniz. Dışardan bakıldığında akvaryumu andıran bu rota turkuaz sularıyla çok ünlü olup dalış severlerin vazgeçilmezleri arasında.
Antik Kentler: Marmaris, çok eski bir yerleşim alanı olduğu için tarihin farklı dönemlerine ait birçok antik kente sahip. Gezi listenize dahil edebileceğiniz ilk yer Physkos Antik Kenti olabilir. Physkos’un çok fazla kalıntısı olmasa da, görülmeye değer bir manzarası bulunuyor. Bir diğer antik yerleşim alanı ise Loryma Antik Kenti’dir. Akropol, sarnıçlar, nekropol, surlar ve Apollon kutsal alanı gibi kalıntılarıyla tarihe ışık tutuyor. Tarihi noktaları gezerken Amos Antik Kenti'ne de uğramayı ihmal etmeyin.
Koylar ve Plajlar: Marmaris’in birbirinden güzel koyları ve plajlarına geniş bir zaman ayırmak gerekir. Selimiye, İçmeler, Bozburun, Turunç, Bördübet, Sedir Adası, Çiftlik, Kumlubük Marmaris’in en popüler koylarından birkaçı. Marmaris’ten kalkan tekne turlarıyla bu doğa harikalarını keşfedebilir ve ayrıca deniz, güneş ve kum sefası için Cennet Adası, Turunç, İçmeler, Boncuk Koyu, Uzunyalı Plajlarını da keşif listenize ekleyebilirsiniz.
Müzeler: Marmaris’in kültürel zenginlikleri arasında keşfedilmeyi bekleyen iki müzesi bulunuyor. Bunların en bilineni Marmaris Kalesi içindeki Marmaris Müzesi, diğeri ise Marmaris Muğla yolu üzerindeki Marmaris Halıcı Ahmet Urkay Müzesi’dir.
Marmaris’te Yapmadan Dönülmemesi Gerekenler
- Marmaris Otelleri plajlarında yüzmeden, su sporları aktivitelerine katılmadan,
- Dalış turlarıyla Marmaris’in su altı dünyasını görmeden,
- Tekne turlarına çıkarak Marmaris koylarını keşfetmeden,
- Marmaris Barlar Sokağı’ndaki gece kulüplerinde sabahın ilk ışıklarına kadar eğlenmeden,
- ATV safari turlarına çıkmadan Marmaris tatilinizi sonlandırmayın.